Skip to main content

Een poster voor een concert van Buddy Holly in 1959 is op een veiling in de Verenigde Staten voor 447.000 dollar (ruim 440.000 euro) verkocht. Volgens veilinghuis Heritage Auctions is nooit eerder zo veel geld betaald voor een concertposter.

Een affiche voor een Beatles-optreden in 1966 in het Shea Stadium in New York leverde tot nu toe het meest op. Dat ging in april voor 275.000 dollar onder de hamer.

De geveilde poster voor het concert van Holly heeft een tragische achtergrond. De zwart-gele poster maakte reclame voor een concert op 3 februari 1959, dat onderdeel was van de Winter Dance Party-tournee. Daarbij zouden rock-‘n-rollpioniers zoals de toen 22-jarige Holly (bekend van onder meer Peggy Sue) en 17-jarige Ritchie Valens (La Bamba) optreden.

Holly, Valens en hun collega The Big Bopper vlogen na een optreden met een klein vliegtuig naar een volgend optreden. Kort na middernacht op 3 februari stortte het vliegtuig neer. Niemand aan boord overleefde het ongeluk.

De poster was volgens het veilinghuis eerst als reclame aan een telefoonpaal bevestigd. Een arbeider vond hem later op de grond en bewaarde hem vijftig jaar lang thuis in een kast. Bron Nu.nlhttps://www.nu.nl/muziek/6235652/poster-voor-concert-dat-buddy-holly-op-sterfdag-zou-geven-levert-recordbedrag-op.html