Skip to main content

Gitarist, zanger en songwriter Robbie Robertson is woensdag 9 augustus op tachtigjarige leeftijd overleden. De Canadees was vooral bekend als lid van de groep The Band en als maker van verschillende soundtracks van Martin Scorsese-films.

De muzikant begon zijn carrière eind jaren vijftig bij de begeleidingsband van rockabillyzanger Ronnie Hawkins. Midden jaren zestig ontstond The Band, die in eerste instantie bedoeld was als begeleidingsband van Bob Dylan.

Maar The Band groeide uit tot veel meer dan een begeleidingsband, met nummers als The Night They Drove Old Dixie Down en The Weight. Dat laatste nummer heeft tot nu toe elk jaar in de Top 2000 van NPO Radio 2 gestaan.

In 1976 nam The Band afscheid met The Last Waltz, een groots concert waar een album en een film van werden gemaakt. Tijdens de show waren er vele gastoptredens van beroemdheden. De film van het afscheidsconcert werd geregisseerd door Scorsese.

‘Zijn invloed is diepgaand en blijvend’

“Robbie Robertson was een van mijn beste vrienden en een constante factor in mijn leven en werk”, reageert Scorsese in een verklaring die in handen is van vakblad Variety. “Het spreekt voor zich dat hij een grootheid was en dat zijn invloed diepgaand en blijvend is.”

Ook solo had Robertson bescheiden succes: in 1988 werd Somewhere Down the Crazy River een toptienhit in Nederland.

Robertson werkte na het einde van The Band vaker met Scorsese. Hij maakte de soundtrack voor verschillende films, zoals Gangs of New YorkThe Wolf of Wall Street en The IrishmanKillers of the Flower Moon, die eerder dit jaar uitkwam, was de laatste film waar Robertson de soundtrack voor maakte.

Robertson is woensdag gestorven in Los Angeles, meldt zijn management aan Amerikaanse media.

Bron Nu.nl https://www.nu.nl/muziek/6275917/the-band-muzikant-robbie-robertson-overleden-op-tachtigjarige-leeftijd.html