Zanger Tony Bennett overleden op 96-jarige leeftijd

Overleden

Gepubliceerd op 21-07-2023

De Amerikaanse zanger Tony Bennett is op 96-jarige leeftijd overleden, zo meldt de Amerikaanse nieuwswebsite Sky News. In 2016 kreeg Bennett de diagnose alzheimer.

Bennett, die eigenlijk Anthony Dominick Benedetto heet, begon als twintiger met zijn carrière. Zijn grote doorbraak kwam toen Bob Hope hem in 1949 hoorde zingen en hem uitnodigde om in zijn show te verschijnen. Wel adviseerde hij Bennett diens naam te veranderen.

De zanger groeide uit tot een van de bekendste crooners. Dat zijn veelal mannelijke zangers die intieme liefdesliedjes met een zachte en lage stem zingen, net als bijvoorbeeld Frank Sinatra.

Laatstgenoemde was een groot bewonderaar van Bennett. De artiest scoorde meerdere hits, waaronder I Left My Heart in San Francisco, waarvoor hij een van zijn twintig Grammy’s kreeg.

Daarna volgden andere klassiekers, die in de loop der jaren talloze keren gecoverd zijn. Onder andere The Best Is Yet to Come en The Good Life zijn van Bennetts hand.

In de jaren vijftig en zestig had de zanger veel succes. Dat werd minder in de twee decennia daarna, toen Bennett te kampen kreeg met zowel financiële als persoonlijke problemen. Hij was verslaafd aan drugs en belandde in het ziekenhuis na een overdosis.

In de jaren negentig keerde Bennett terug. Met een optreden in de populaire MTV-reeks Unplugged, waarbij bekende artiesten akoestische optredens gaven, werd hij bekend bij een jonger publiek. Het bijbehorende livealbum werd bekroond met een Grammy Award.

Lady Gaga zegt carrière aan Bennett te danken te hebben

Bennett, een veteraan uit de Tweede Wereldoorlog, trad op voor elf Amerikaanse presidenten. De zanger kreeg ook een Citizen of the World-award van de Verenigde Naties als een van hun belangrijkste ambassadeurs.

Ter ere van zijn 85e verjaardag bracht Bennett een duettenalbum uit waarop hij zingt met andere bekende artiesten, zoals Amy Winehouse en Michael Bublé. Dat leverde ook een hit op met Lady Gaga, met wie de zanger een cover opnam van The Lady is a Tramp.

Het gelegenheidsduo besloot om meer samen te doen en kwam in 2014 met het album Cheek to Cheek. Hun samenwerking bleek wederom een groot succes, waarna de twee op wereldtournee gingen.

Lady Gaga heeft zich altijd vol lof uitgesproken over Bennett. “Zonder Tony was ik nooit gekomen waar ik nu ben. Hij was een van mijn muzikale inspirators en daar ben ik hem heel dankbaar voor”, zei de zangeres.

Bennetts laatste plaat verscheen in 2021, toen hij zijn tweede cd met Lady Gaga maakte. Ook zijn laatste optredens gaf hij samen met de populaire zangeres. In augustus 2021 stond hij samen met haar in de Radio City Music Hall in New York.

Na deze shows gaf Bennett aan dat optreden er niet meer in zat. Op advies van zijn artsen besloot hij om op 95-jarige leeftijd met pensioen te gaan. De zanger leed toen al vijf jaar aan alzheimer.

Bennett laat zijn echtgenote Susan na, met wie hij in 2007 trouwde. Hij kreeg met twee eerdere echtgenotes in totaal vier kinderen.

Bron Nu.nl https://www.nu.nl/muziek/6273348/zanger-tony-bennett-overleden-op-96-jarige-leeftijd.html

Het Pakje met de Cd's zijn goed aangekomen Heel graag tot een volgende Keer Groetjes Stephan (Blankenbergen,Belgie)

Stephan

Hello, Bedankt dat u mij in het Bulgaars schrijft, ik waardeer de moeite! De cd's zijn vandaag aangekomen. Thank you for writing to me in Bulgarian, I appreciate the effort! The CDs arrived today. Strahil

Strahil Minev

Snelle levering, niet met PostNL gelukkig maar... en wie doet in deze tijd nog de moeite om er een persoonlijk, handgeschreven briefje bij te voegen...? Dat verdient een 10. Niets kan beter, alles was PERFECT.

Gina Vanthournout

Goed verpakt en snel geleverd. Het handgeschreven berichtje werd door mij bijzonder gewaardeerd.

Jan

Geleverd in perfecte staat (was er al heel lang naar op zoek)! Vriendelijk, persoonlijk briefje erbij - een aanrader!

Hubke

Alles was perfect, heel goed en verzorgd ingepakt met een leuk briefje erbij, TOP WINKEL!

Marleen

De bezorging was een dag eerder! Fijn. Het boek ziet er netjes uit!

Nancy

Perfect verpakt,levering zelfs vroeger dan beloofd,dikke tien

Leo

Mijn gekochte cd werd correct verpakt, bliksemsnel geleverd, en met een persoonlijke boodschap van Johns Muziekboetiek ingesloten thuis gebracht. En dat doet plezier ! Mijn volgende cd's komen gegarandeerd van hier.

Linda

Zelfs sneller geleverd dan verwacht ! Plus nog een persoonlijk berichtje op de verzendnota

Luc

Artikel oké. Eén dag eerder geleverd dan beloofd.

Dba

Prima levertijd. Tof berichtje bij de levering van de verkoper. Zeer positief over. Zou zeker nog wat van hem kopen.

Petra

De cd zag er nieuw uit, was goed verpakt met een begeleidend briefje en werd snel geleverd! Prima service dus, kon niet beter!

Cian